08 May 2014

The Best Choice



Bismillahirahmanirrahim and Assalamualaikum

Hi and hello, dah lama tak update 

Tik tok
Tik tok
Tik tok

Cepatnya masa berlalu. Rasa macam baru semalam jawab paper Arab huhu. And now, sedang menghabiskan saat-saat terakhir di rumah. Menghabiskan sisa-sisa cuti yang hanya tinggal beberapa hari je lagi. 

Waiting for UPU. 

L O A D I N G . . . . . . . 

Tettt!! UPU hilang dari radar harap maklum. Diminta kepada semuua rakyat calon SPM 2013 harap Bersabar dan Berdoa banyak-banyak kepada Allah SWT agar dipermudahkan segala urusan kita, Aaamiin.

Okay what I want to share with you about adalah pasal 'The Best Choice' sama ada matriks or form 6 or asasi or diploma.

Actually nak update pasal benda ni lama dah. Cuma harini baru berkesemapatan. Well, baru ada mood nak update blog hihi. So, the things yang nak diceritakan ni maybe kisah lama la.

So, waktu semua orang (bukan semua, should be 18 teenagers) duk kelam kabut buat pilihan sama ada matriks, form 6, asasi or diploma, dan ditambah pula dengan tawaran-tawaran IPTS yang tak kurang juga hebatnyaaaa, adalah beberapa manusia yang tidak bertanggungjawab maybe* telah memburukkan lagi keadaan kami. Tsk tsk kesian kami tauu TT^TT. Manusia-manusia tersebut of course laaa senior-senior yang dah lepas dari keceramukan kekusutan minda macam kami yang taktau nak pilih course apa ni. Haaa berbelit tak ayat? Hope korang faham >.<

The senior tweet:

1. Korang takpayah lah masuk matriks kalau rasa otak tu tak se-brilliant mana. Aku yang straight A pun kena lelong

2. Untuk adik-adik lepasan SPM tolonglah jangan masuk matriks. Nanti menyesal tak berguna

3. Adik-adik yang masuk asasi dan matriks, jangan terkejut kalau ramai yang keluar amik diploma nanti

4. Lepasan SPM yang nak masuk asasi, baik korang fikir perabih dulu. Jangan nanti masa korang yang perabih

5. Siapa yang straight A tu, kalau masuk Matriks or Asasi, ingat boleh dapat 4.0?

6. Korang jangan masuk form 6!! Untuk ketenangan jiwa korang pada masa akan datang. Ini AMARAN!!

7. Yang budak Asasi/Matriks, jangan dok perlekeh laa budak yang masuk form 6, sepandai-pandai budak Asasi/Matriks, pandai lagi budak form 6

8. Adik-adik lepasan SPM jangan masuk form 6, PBS doh

9. Korang ingat diploma pilihan terbaik? Korang salah. Korang ingat korang diploma senang nak sambung ijazah?

K harap maaf, sebab terlupa nak print screen tweet-tweet berkenaan.

And bila baca semua tweet tu, I was like? Habis kitorang nak masuk manaa? Masuk jamban ke? Haaihhh

Dear seniors, I am begging you. Cukup-cukuplah cakap benda yang bukan-bukan. Tak payah hasut kitorang cakap itu ini. Tak payah bagi pendapat yang tak bertauliah dekat twitter facebook instagram and semua laman sosial. Kecuali kalau ada orang yang mintak pendapat dari abang and kakak sekalian. And pleaseeeeeeee jangan di public. Kalau nak kutuk matriks or form 6 or asasi or diploma sila lah whatsapp, wechat, direct message or privare message. Bukan nak bersikap kurang ajar mahupun biadap, tapi, pendapat korang, wahai senior ku sayang, buatkan kami adik-adik takut nak pilih mana satu. Buatkan kami rasa nak stop belajar and kawen je hahahahahah(K ni over ><) 

Dulu, time kitorang habis form 3 and nak masuk form 4, korang dah provok kitorang macam-macam pasal Addmath. Katanya orang yang dapat A+ Math pun belum tentu dapat A dalam Addmath. And finally ramai laaa rakan sebaya termakan hasil hasutan dan provok korang. Dah ter-set di mind masing-masing yang Addmath tu susah gilaaa. Nasib baik laa saya tak termakan hasutan korang ahahaha booooo!!! And hakikatnya, Addmath la subjek paling senang for me. Sebab dari awal dah set mind "jangan dengar cakap senior, Addmath tu senang sangat. Tak de benda yang susah kalau belajar sungguh-sungguh" And the result is I got A in Addmath :)

So 'The Best Choice' is bukan lah matriks atau diploma atau form 6 atau asasi. The best choice is your choice. Yang penting, mesti kena berusaha bersungguh-sungguh. Kalau tak berusaha, masuk tadika pun takkan berjaya. Belajar A B C kalau taknak usaha, tak reti nak sebut jugak. Kan?



K ni ada pesanan khas untuk semua yang bakal further study dalam course pihan hati masing-masing. We have to work hard, kalahkan Chineese and Indian (K bukan nak racist). Kalau diorang boleh dapat pointer tinggi, kenapa kita tak? Kita ada sama dua mata, dua telinga, satu hidung, satu kepala and satu otak macam diorang. Diorang takde pun otak extra yang boleh buatkan diorang dapat pointer tinggi. Apa lagi alasan untuk kita tak berjaya? 

Thank you for reading



3 comments:

suria melati said...

assalamualaikum. mohon singgah balas n follow back klu sudi . hehe . www.suria-melati.blogpot.com

Hiyuna said...

waa.... betul jugak enn adorabelle... nseb bek baca entry ni, otak tngah celaru ni @.@ maceh eaaa

Anonymous said...

So how's ur life now?