25 August 2014

A Book A Day Put The Stupidity Away



sumber gambar: google


Assalamualaikum and hai :>

Okay taknak merepek banyak nak straight to the points. I have found my old hobby yeay me ^^ Takpayah nak pening sangat, I will story k. 

Dulu time kecik-kecik kan, I love read booksssssss so much much. Sampaikan, sebelum tidur sudah menjadi satu kemestian untuk baca buku sampai kadang-kadang terlupa nak tutup lampu sebelum tidur (mungkin ini faktor aku rabun sobs). Kalau pergi popular tu dah memang rupa orang gila cari anak, buku tu nak beli buku ni nak beli. Ranking buku yang paling atas of course PTS One hohoho. Nampak tak kecomelan aku kat situ *blushing* (Gedik!!!)


ni la antara buku PTS yang menjadi kegemaran di zaman muda-muda dulu ><

PTS lagi :>

Lagi lagi PTS. Kalau perasan, 3 novel paling atas tu semua cerita pasal putera dan puteri raja. Mungkin ini sebabnya aku kuat berangan sampai sekarang ><


Nampak macam comel je kan aku baca novel-novel PTS (puji diri sendiri!) :P Long story short, masuk je sekolah menegah, aku mana layan novel-novel pts ni lagi, layan alaf 21 and kaki novel pulak, jet jet dah matured sangat ler tu. So disebabkan ummi pun memang kaki novel, so duit aku takde la dilaburkan sangat untuk beli novel. Satu almari penuh novel. Nak penulis mana? Anis Ayuni? Aisya Sofea? Semua ada!! Long story short again, after PMR 2011 melabuhkan tirai, kitorang yang para graduasi PMR ni apa lagi, marathon semua novel-novel yang ada. Setiap minggu bawak 'stock' baru then main 'after-after'. 

Dek kerana terlalu banyak waktu lapang, dan kitorang taktau waktu lapang tu nak diisi dengan aktiviti apa, then novel-novel cinta ni lah menjadi sasaran. Disebabkan memang menjadi tabiat perempuan kuat sangat berangan (aku rasa aku sorang je yang suka berangan) dan selalu sangat berharap nanti nak dapat suami yang kaya, ada kereta mercedes ferrari blabla, then sweet and gentle ala-ala prince charming gitu, sanggup kahwin dengan kita even kita hanyalah orang gaji namun atas dasar cinta, ku sanggup korabankan apa sahaja, ada lagi cerita, yang at first, kena kawen paksa. Di alam perkahwinan gaduh bagai nak rak but at the end, bersatu jugak. 

Dan sampai pada suatu hari suatu minit suatu saat, aku mula bosan baca novel-novel cinta ni oleh kerana ending yang 99.9%  hampir sama dan sangat membosankan!! Dan pada tahap yang sama, hari yang sama, minit yang sama dan saat yang sama jugak, sampaikan tengok kulit novel cinta melayu ni pun aku rasa nak muntah (gaya macam hiperbola, tapi ini betul! Tak tipu!!) 

And sejak haritu, aku tak baca novel dah! Serik!! Tapi kadang-kadang bila nampak akak beli novel baru yang macam best je cerita dia, tangan ni gatal jugak la nak amik dan baca, dan akhirnya sesalan bertapa kembali dengan satu alasan yang pasti, ending novel yang sama! 

Dan sejak hari tu jugak, aku pun kurang membaca. Mungkin sebab faktor duduk asrama jugak. Light off terlalu awal sampai tak sempat nak baca buku sebelum tidur. Dan........ mungkin sebab tak tau nak baca buku apa jugak ha ha ha. From that day, bahan bacaan aku hanya bergantung kepada buku-buku motivasi je la. Sebab kalau nak baca buku-buku ilmiah ni, jauh panggang dari api. Bukan benci, tapi bukak buku ilmiah ni, my mata be like, baru baca 5 minit dah berdengkur 

But....... sampailah satu hari, along aku promote suruh baca buku Pecah by khairunizam bakeri--fixi , mula-mula aku refuse sebab tanggapan aku mesti ending dia tetap sama, "Alah typial malay novel". Tapi tengok along beria promote kemain, aku pun try la baca. And I was like, spechlessssssssssss much much!!! Susah nak describe betapa bestnya baca buku fixi ni! And I suggest sesiapa je yang baca blog ni, rugi kalau tak try fixi. Because of fixi ni jalan cerita dia lain dari yang lain tau. Yang korang memang tak pernah nak ter-imagine pun jalan cerita dia akan jadi macam tu, seriously :O

And from that day, aku jumpa balik hobi lama yang telah lama menghilang, 

Kacau dengan Kelabu tu antara best seller fixi. Satu lagi tu paranoid--lejen press


Setakat ni dalam collection fixi ada 3--Cerpen, Kelabu dan Kacau. Lejen ada 1--Paranoid. Berhasrat untuk tambahkan collection fixi ngan lejen, tapi..... money macam say no no pulak -,-


Okay yang ni lain dari lain sikit. Novel inggeris. Bila tengok cover dengan baca sinopsis, semangat berkobar-kobar nak baca. Tapi baru baca sehelai dua, aku dah berdengkur. Bukan bosan, tapi mungkin aku tak faham apa yang dia nak cerita. Skill bahasa inggeris tak tough lagi uhuk T.T Dah banyak kali try baca tapi hasilnya tetap sama haih -,- someone suggest me one novel yang boleh naikkan minat aku kat novel inggeris pls :<


Yang ni pulak koleksi majalah. Paling I loike Muslim Teens ehehe


This is sooooooooo lovely. Collection dari prof dr Muhaya. I just love the way she motivate us :>


Prof dr Muhaya xoxo


This one, yang paling sayangggg sangat sangaaat! Allah tidak pernah jauh tu, my bff disaat diri tengah down. Memang semua ayat tepat mengena kat batang hidung


Seriously, nafsu terhadap buku memang susah nak dikawal. Teringat along balik rumah dulu bila habis practical, kereta dia penuh dengan buku semata-mata. Dua kali ulang alik sebab banyak sangat buku. Am I gonna be like him too? Tapi Along lain sikit, dia more kepada buku-buku Inggeris. 



Wishlist :< Belanja please (buat muka kucing)


Okay last gambar! Yang ni birthday present dari ayah masa 7 tahun. Tapi buku ni sampai sekarang dok baca lagi hohoho



K bye. Thank you for reading :)


22 August 2014

Kak Maghia-my fav blogger


sumber gambar: google


Assalamualaikum and hye alls. 

Lama tak update blog because of too busy *bajet macam ada orang nak baca blog kau*
Tak sempat lagi nak bercerita berpuisi bertaranum berpidato berbahas bla bla lagi pasal my campus life. So just nak bagi tau ai sambung Diploma in Pharmacy dekat unikl royal college of medicine Perak. Nanti I will buat satu entry khas untuk cerita pasal 'my campus life' okay. Just because sekarang nak cerita pasal maghia ^^

Kak marya is one of my favourite favouriteee favouriteeeee blogger. Okay ini adalah entry pasal kak marya buat kali keduanya. First time dulu cerita pasal kak marya tegur and blogwalking dekat blog kite sangat terujaaa and exciteeeedddd tauuu! Okay over! Tapi post-post lama semua dah delete termasuk entry pasal kak marya sekali. Maap maaaapppp!


sumber gambar: google


Start follow blog kak marya since I was fifteen. Setia kan setia kan? Well, loyalty is priority hiks >< At first baca blog kak marya hati dah tertarik sebab kak marya punya blog sangat best. Sharing about her experiences, dia jadi testimoni la, nuffnag la and blabla. And paling terbaru, takdela terbaru sangat, kak marya dapat Samsung Note 3 free gift dari nuffnag! Sangat jelouse kan. And actually, suka tengok kak marya sebab dia lawoooooo sangat sangaaaat


sumber gambar: twitter kak marya


K atas ni gamba hasil curian di twitter kak marya. Mampuih la kalau kak marya tau. Maap ye kak ehehe. Nak tau tak, Kak Marya dah pakai tudung!! Cantik kan kak marya pakai tudung ya Allah lawa sangat sangat. Dapat tau kak marya start pakai tudung since bekerja degan tvHijrah. Actually, dari dulu lagi terdetik dekat hati, sejak kak marya tak pakai tudung lagi, "kalau kak marya pakai tudung mesti lagi lawa kan" And tanpa disangka-sangka kak marya pakai tudung because of kerja dengan tvHijrah. Okay I know, mungkin at first atas dasar rules kan, tapi makin lama makin hari makin nampak kesungguhan akak nak bertudung, and me sangat terujaaaaaa :D



To my dear kak marya, saya harap akak istiqamah. Memang bukan senang nak lakukan perubahan, tapi harap akak sabar. Sebab Mujahidah itu pahit kerna Syurga itu manis :) we alls support you akak. Ramai yang bagi feedback positive dekat akak, hope it supports you. Memang I am nothing to pray for you. I am just your follower and your peminat yang bukan nya kenal and strangers maybe. Tapi, at first bila dapat tau akak dah berhijab, I am one of the person yang sangat sangat sangat teruja tauu. My last word to you, take good care of your Iman and goodluck dalam menjadi Hamba yang diredhaiNya :)


sumber gambar: google


Kamaria Hana, Blog--http://yayahana.blogspot.com | Twitter--@Marya_Hana | Instagram--@maryahana








08 May 2014

Better days ahead - Pharmacist to be


sumber gambar: google

Bismillahirahmanirrahim and Assalamualaikum. Hello and hi everyone. Meet again

Update buat kedua kalinya pada hari ini. Feel free today hoho

Okay tunggu UPU ni memang sangat menyeksakan. So far, saya masih tetap pendirian nak further kepada Farmasi. And so far juga, dah banyak kaunselor, senior-berpengalaman dan cikgu-cikgu yang telah dijumpa untuk meminta pendapat.

So semalam bukak website upu tengok tarikh-tarikh penting. But sayangnya, takde pun tulis bila result upu keluar -,- tapi dekat website upu tu, dia tulis 25hb Mei pendaftaran pelajar baru Asasi bagi sesi 2014/2015. And 2hb Jun pendaftaran pelajar baru diploma bagi sesi 2014/2015. So kite tengok tarikh mana yang akan terkena~

Okay, time isi borang upu tu memang laa, banyak course yang diisi. Contohnya aktuari, akaun, perbankan, medical imaging and bla bla. Dah tak ingat hahaha. Tapi actually target dekat UIAM ngan UiTM je. Which is UIAM tu Asasi Farmasi dekat Kuantan if I am not mistaken. And UiTM diploma Farmasi dekat kampus Pulau Pinang. Hoho kalau la dapat either one, memang merantau nogori orang la jawabnya.

Why am I too nekad nak amik Farmasi? First of all, because I really love Chemistry. I know at first cita-cita ku adalah menjadi doktor. Well, time tu pikir seronoknyaaa main bedah-bedah hahaha. Then bila masuk menengah atas, belajar biologi pasal plant especially, mak oi memang mampuih. Kesian cikgu Khairiah kena explain bagai nak rak dekat sorang anak murid dia ni yang memang tak reti apa itu erti biologi hahaha.  

And the second reason, ayah ngan ummi asyik sebut farmasi. Well, memang laa at first saya yang cakap saya minat farmasi, tapi bila sebut pasal aktuari, takde siapa pun nak support. But its okay, aktuari tu just minat but kalau nak kerjaa haih dont know la -.-  selain tu, ada la jugak pergi jumpa kaunselor and ketua kaunselor. Then buatla ujian personaliti and the result saya dikategorikan sebagai SOSIAL. Whaaattt :O Dan dinasihatkan bersungguh-sungguh oleh kaunselor tersebut untuk further dalam farmasi.

Kata-kata Ayah dan Ummi itu adalah satu doa. Yang ni saya sangat yakin. Terlalu yakin. Bila diorang dah sebut siang malam pagi petang and I was like, Oooh memang rezeki aku dekat farmasi kot. In shaa Allah. Tambah lagi diorang asyik sebut asasi farmasi je. Secara jujurnya, memang laa rasa macam ohh my...... asasi? Boleh ke? Hmmm. Mudah-mudahan dipermudahkan oleh Allah hendaknya Aamiin.

What if kalau upu tak dapat? Its okay, IPTS belambak. "Boleh laa kau, orang kaya" Saya tak kaya! Tapi kalau untuk pelajaran apa salahnya berkorban? Untuk handphone boleh berkorban duit beribu. Gunanya hanya sementara. Tapi kalau untuk pelajaran yang kekal abadi hingga ke akhirat apa salahnya berkorban kan?

So nak share sedikit information pasal IPTS. Kalau korang nak amik ipts, pilih la ipts yang betul-betul diiktiraf oleh MQA. Kalau tak, memang naya, lepas graduate sijil tak sah. Huih nauzubillahiminzalik. So saya amik ipts UniKL. Daftarnya pada 21 Jun di UniKL RCMP. Okay I know dekat sangat kan? Dekat Ipoh je. Tapi, at the end of this year, my family akan pindah ke Puchong. So, berdikari again. 

UniKL tak mahal ke? Mahal memang mahal. Tapi kalau mohon pinjaman MARA, sesiapa yang dapat pointer 3.5 ke atas, pinjaman akan menjadi scholarship. Kalau 3.5 ke bawah kena bayar either 20% atau 10 % So, apa lagi alasannya? Tinggal nak belajar je kan. Pleaseee belajar rajin-rajin. 


sumber gambar: google

So tinggal berapa hari je lagi, boleh kira dengan jari. Menghabiskan sisa-sisa cuti di rumah dan akan bergelar student again. 

Everyday we are student. Because everyday we learn new thing

Selepas masuk dunia ipt nanti, tekad ku, takde lagi perkataan 'm a l a s' dalam kamus hidupku cewah. Lagi-lagi kepada student medic. Farmasi pun boleh tahan tough nya. Nak berjaya kena usaha kan? 

We cannot learn without pain

Memang. Belajar memang susah. Takde subjek yang senang. Kalau korang kata subjek seni paling senang. Cube la try stalk student-student seni bina or graphic or lukisan kejuteraan. Tengok diorang punya asignment memang laaaaa susah for me. Mungkin dalam badan tak mengalir darah seni? Ahahaha.

Tapi pahitnya belajar tu, di pengakhiran akan menjadi nikmat. Percayalah. Masuk dunia ipt, bukan ingat sebab nak freedom je, free from school rule. Bukan ingat nak cari awek nak bercinta bagai. Bukan ingat nak bergaya tukar baju fancy tiap hari. Tapi masuk dunia ipt untuk belajar. B E L A J A R. Ilmu dalam kehidupan seharian tu penting. Sebabtu Islam sendiri mewajibkan umatnya menuntut ilmu. Even Rasulullah s.a.w pun ada tegaskan dalam hadisnya bahawa tuntutlah ilmu walau ke negeri cina. See betapa pentingnya ilmu kan?

Jadikan kegagalan SPM sebagai inspirasi. Failure is the key of success

Do pray for me, nak melangkah masuk dunia ipt ni. Dengan course farmasi :O

So, mature lifee soon. 

Thank you for reading









The Best Choice



Bismillahirahmanirrahim and Assalamualaikum

Hi and hello, dah lama tak update 

Tik tok
Tik tok
Tik tok

Cepatnya masa berlalu. Rasa macam baru semalam jawab paper Arab huhu. And now, sedang menghabiskan saat-saat terakhir di rumah. Menghabiskan sisa-sisa cuti yang hanya tinggal beberapa hari je lagi. 

Waiting for UPU. 

L O A D I N G . . . . . . . 

Tettt!! UPU hilang dari radar harap maklum. Diminta kepada semuua rakyat calon SPM 2013 harap Bersabar dan Berdoa banyak-banyak kepada Allah SWT agar dipermudahkan segala urusan kita, Aaamiin.

Okay what I want to share with you about adalah pasal 'The Best Choice' sama ada matriks or form 6 or asasi or diploma.

Actually nak update pasal benda ni lama dah. Cuma harini baru berkesemapatan. Well, baru ada mood nak update blog hihi. So, the things yang nak diceritakan ni maybe kisah lama la.

So, waktu semua orang (bukan semua, should be 18 teenagers) duk kelam kabut buat pilihan sama ada matriks, form 6, asasi or diploma, dan ditambah pula dengan tawaran-tawaran IPTS yang tak kurang juga hebatnyaaaa, adalah beberapa manusia yang tidak bertanggungjawab maybe* telah memburukkan lagi keadaan kami. Tsk tsk kesian kami tauu TT^TT. Manusia-manusia tersebut of course laaa senior-senior yang dah lepas dari keceramukan kekusutan minda macam kami yang taktau nak pilih course apa ni. Haaa berbelit tak ayat? Hope korang faham >.<

The senior tweet:

1. Korang takpayah lah masuk matriks kalau rasa otak tu tak se-brilliant mana. Aku yang straight A pun kena lelong

2. Untuk adik-adik lepasan SPM tolonglah jangan masuk matriks. Nanti menyesal tak berguna

3. Adik-adik yang masuk asasi dan matriks, jangan terkejut kalau ramai yang keluar amik diploma nanti

4. Lepasan SPM yang nak masuk asasi, baik korang fikir perabih dulu. Jangan nanti masa korang yang perabih

5. Siapa yang straight A tu, kalau masuk Matriks or Asasi, ingat boleh dapat 4.0?

6. Korang jangan masuk form 6!! Untuk ketenangan jiwa korang pada masa akan datang. Ini AMARAN!!

7. Yang budak Asasi/Matriks, jangan dok perlekeh laa budak yang masuk form 6, sepandai-pandai budak Asasi/Matriks, pandai lagi budak form 6

8. Adik-adik lepasan SPM jangan masuk form 6, PBS doh

9. Korang ingat diploma pilihan terbaik? Korang salah. Korang ingat korang diploma senang nak sambung ijazah?

K harap maaf, sebab terlupa nak print screen tweet-tweet berkenaan.

And bila baca semua tweet tu, I was like? Habis kitorang nak masuk manaa? Masuk jamban ke? Haaihhh

Dear seniors, I am begging you. Cukup-cukuplah cakap benda yang bukan-bukan. Tak payah hasut kitorang cakap itu ini. Tak payah bagi pendapat yang tak bertauliah dekat twitter facebook instagram and semua laman sosial. Kecuali kalau ada orang yang mintak pendapat dari abang and kakak sekalian. And pleaseeeeeeee jangan di public. Kalau nak kutuk matriks or form 6 or asasi or diploma sila lah whatsapp, wechat, direct message or privare message. Bukan nak bersikap kurang ajar mahupun biadap, tapi, pendapat korang, wahai senior ku sayang, buatkan kami adik-adik takut nak pilih mana satu. Buatkan kami rasa nak stop belajar and kawen je hahahahahah(K ni over ><) 

Dulu, time kitorang habis form 3 and nak masuk form 4, korang dah provok kitorang macam-macam pasal Addmath. Katanya orang yang dapat A+ Math pun belum tentu dapat A dalam Addmath. And finally ramai laaa rakan sebaya termakan hasil hasutan dan provok korang. Dah ter-set di mind masing-masing yang Addmath tu susah gilaaa. Nasib baik laa saya tak termakan hasutan korang ahahaha booooo!!! And hakikatnya, Addmath la subjek paling senang for me. Sebab dari awal dah set mind "jangan dengar cakap senior, Addmath tu senang sangat. Tak de benda yang susah kalau belajar sungguh-sungguh" And the result is I got A in Addmath :)

So 'The Best Choice' is bukan lah matriks atau diploma atau form 6 atau asasi. The best choice is your choice. Yang penting, mesti kena berusaha bersungguh-sungguh. Kalau tak berusaha, masuk tadika pun takkan berjaya. Belajar A B C kalau taknak usaha, tak reti nak sebut jugak. Kan?



K ni ada pesanan khas untuk semua yang bakal further study dalam course pihan hati masing-masing. We have to work hard, kalahkan Chineese and Indian (K bukan nak racist). Kalau diorang boleh dapat pointer tinggi, kenapa kita tak? Kita ada sama dua mata, dua telinga, satu hidung, satu kepala and satu otak macam diorang. Diorang takde pun otak extra yang boleh buatkan diorang dapat pointer tinggi. Apa lagi alasan untuk kita tak berjaya? 

Thank you for reading



07 March 2014

Couple tak haram selagi tak menimbulkan kemaksiatan?




Bismilahirahmanirrahim and Assalamualaikum

May all the readers blessed with Iman. In shaa Allah


"Assalamualaikum Atien, nak tanya boleh? Betul ke couple tu tak haram selagi tak menimbulkan kemaksiatan?"

Allah Allah Allah, itu je mampu diucapkan bila ada orang tanya macam tu. Sedih nyaaa, sampai begitu sekali para remaja sekarang 'meng-halalkan' couple. Tertanya-tanya, sejak bila diorang dianaikkan pangkat jadi mufti sampai berani nak keluarkan fatwa macam tu?

Belajar ilmu agama dalam lagi dik. Jangan main cakap je. Hukum Allah tidak boleh dibuat main.

Sedangkan sudah terang lagi bersuluh, dalam ayat Quran, Allah berfirman
Dan jangan lah kamu menghampiri Zina, sesungguhnya Zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat  (yang membawa kerosakan) - Surah al Isra':32

Adikku sayang, awak Islam kan? Orang Islam berpandu kepada Quran dan Sunnah kan? Kenapa taknak follow apa yang Quran dah kata? 

Sudah jelas, Zina tu haram kan? Zina yang dimaksudkan dalam ayat Quran diatas bukan merujuk kepada 'perbuatan zina' semata-mata. Zina di atas turut merujuk kepada, zina mata zina hati zina tangan zina telinga zina kaki zina mulut.

Banyakkan zina ni sebenarnya? Zina maksudnya maksiat kan? Sebagai umat Islam kita dilarang melakukan kemaksiatan kepada Allah kan? Itu maksudnya, dilarang melakukan perkara-perkara yang Allah larang. Contoh lain, Allah larang kita berjudi. Berjudi tu dikira melakukan kemaksiatan kepada Allah

K, terlalu banyak nak explain tentang ni. 

Bila kawan aju je solan tu, terlintas dalam fikiran tentang Babi pulak. Seekor binatang yang orang Islam sangat geli. Pelik? Sabaar, baca sampai habis dulu.




Teringat dekat kuliah Maghrib yang disampaikan oleh seorang senior ketika di Taayah dulu. Kuliah nya berbentuk cerita. Saya cuba sampaikan, In shaa Allah.

Di sebuah sekolah, ada dua orang insan yang bernama Fatimah dan Ahmad*bukan nama sebenar. Fatimah dan Ahmad adalah seorang yang sangat disegani oleh setiap peljar di sekolah tersebut. Sebab, mereka ni sangat alim. Solat awal waktu, mengaji tak tinggal dan rajin menyertai majlis ilmu.




Namun, dalam diam, mereka meminati antara satu sama lain. Tapi, takut untuk diluahkan.

Tamat persekolahan di tingakatan lima, mereka menyambungkan pelajaran ke sebuah Universiti yang sama. Kebetulan. Fatimah dan Ahmad makin merasakan yang itu adalah 'jodoh mereka'

Ahmad mengambil keputusan untuk melamar Fatimah menjadi pasangannya. Oppps, bukan Isteri, tetapi pasangan kekasih. Pada mulanya Fatimah menolak kerana takut, namun Ahmad memberi alasan bahawa mereka bukan melakukan kesalahan kerana mereka mengamalkan 'Couple Islamik'

Akhirnya, Fatimah pun setuju. Setiap hari mereka akan otp bersama.

"Awak, jangan lupa bangun Tahajjud ya" "Awak, jangan lupa baca Quran, baca Mathurat" "Awak, jangan lupa doakan saya lepas solat, agar jodoh kita berkekalan. Hik hik. Kenang daku dalam doamu ^^"  "Uhibbuki fillah"  "Uhibbuka fillah aidhan"  "Awak, macam mana kelas harini? Alaaa, awak jangan lah sedih, Allah bersama kita. Allah akan bantu kita"   "Awak, goodluck exam esok, Jihad fi Sabilillah" Bla bla bla

Sungguh sweet kan?

Setiap minggu mereka akan dating bersama. TAPI, sebelum dating, mereka akan baca beberapa potong ayat Quran dan Ahmad akan memberi tazkirah. Untuk saling ingat-mengingati katanya. Seterusnya baru lah mereka makan.

Sampai lah suatu hari, mereka rancang untuk berdating di KFC. Seperti biasa, Ahmad dan Fatimah akan bertadarus terlebih dahulu dan bertazkirah. Kemudian mereka pun makan. Sedang mereka makan, seorang muallaf(orang yang baru convert ke dalam Islam) yang dahulunya merupakan salah seorang kawan Ahmad pun menegur Ahmad dan Fatimah

"Assalamualaikum Ahmad, boleh saya duduk?" kata Arif

Melihatkan Ahmad dan Fatimah duduk berdua-duaan, Arif terus menanyakan Ahmad soalan "kenapa seorang perempuan berdua-duaan dengan lelaki ajnabi(lelaki bukan muhrim) ?"

Balas Ahmad, "Ohh kami couple, tapi kami couple Islamik. Anta jangan lah risau"

Mendengar kan jawapan Ahmad, Arif hanya tersenyum. Lantas memulakan pengalaman beliau selepas convert ke Islam

"Ahmad, awak nak tau tak? Sebelum saya masuk Islam, tiap-tiap hari saya makan babi. Selepas convert, saya selalu masuk hospital sebab tak dapat makan babi. Saya tak boleh hidup tanpa babi. Saya mesti makan babi. Kalau tak, saya akan pengsan.

Sampai satu masa, saya rasa saya perlu lakukan sesuatu. Saya dapat idea.

Saya bela seekor babi yang baru lahir. Kata orang, bayi yang baru lahir, ibarat sehelai kain putih yang suci. So, macam tu lah jugak babi kan?

Setiap saat, saya akan bisikkan kalimah Allah kepada telinga babi itu. Setiap hari, saya akan mandikan babi tersebut sambil berselawat kepada junjungan nabi Muhammad saw. Saya beri babi makan makanan yang halal sahaja, makanan yang yakin kesuciannya. Setiap satu jam, saya akan bacakan ayat-ayat alQuran di telinga babi. Setiap kali saya nak solat fardhu, saya akan letakkan babi disebelah saya. Setiap lima minit saya akan beristighfar, bertahmid dan bertakbir di telinga babi tersebut. Setiap dua jam, saya akan azankan di telinga babi tersebut berserta iqamah.

Genap tiga tahun, babi tersebut sudah matang untuk dimakan. Saya sembelihkannya mengikut cara Islam. Selepas itu, saya masak dengan semua bahan yang halal. 

Ahh, saya tak sabar nak makan dah. Sudah tiga tahun saya tunggu. Inilah masanya. Yummy. Ketika makan, tiba-tiba saya nampak seorang Ustaz lalu dihadapan saya. Saya pun jerit ke arah ustaz tersebut 

'Ustaz, mai makan. Babi halal ni'

Begitu lah kisah saya" Arif bercerita

Mendengarkan cerita dari Arif, Ahmad dan Fatimah pun sedar yang mereka telah melakukan kesalahan besar. The end



Islam mudah , kita yang menyusahkan

My conclusion. Yang haram tetap haram. Yang haram tak mungkin jadi halal. Wallahualam

Tapi, yang pelik. Orang Islam geli nak pegang babi. Tapi tak geli nak pegang tangan girlfriend boyfriend sendiri. Apa bezanya? Tetap Haram kan? At least, pegang babi, kita boleh sucikannya semula dengan sama' kan? Tapi pegang tangan boyfriend dan girlfriend, boleh sama'?








15 January 2014

Tips Mudah Bangun Qiamullail atau Tahajjud





Bismillahirahmanirrahim and Assalamualaikum ya Bakal Jenazah.

Qimaullail asal nya datang daripada perkatan Qiam (bangun) dan al-Lail (malam). 

Banyak kelebihannya bagi orang yang mengamalkan Qiamullail terutama Tahajjud. Namun, post kali ni bukan lah untuk menceritakan kelebihan-kelebihan Qiamullail, tapi untuk berkongsi teknik-teknik untuk mudah bangun Qiamullail, In Shaa Allah

1.Mengamalkan Qailulah.
Qailulah ialah tidur sebentar sebelum waktu Zuhur. Tak perlu lama-lama. 5-10 min pun dah memadai. Hebatnya Qailulah, boleh recharge energy dalam badan sama macam tidur kita di malam hari. Selepas bangun dari Qailulah, badan akan terasa segar, percayalah. Dan bila kita mengamalkan Qailulah, ia akan lebih memudahkan kita untuk bangun di malam hari In Shaa Allah.

2. Jangan makan makanan yang berat sebelum tidur.
Kalau makan makanan yang berat, bukan sahaja susah nak bangun untuk bertahajjud, tapi membuatkan badan kita malas untuk bangun keesokan harinya. Makan makanan yang berat, boleh buat badan kita cepat rasa letih dan malas.

3. Baca al-Mathurat sebelum tidur.
Bacalah Mathurat sebelum tidur. Bukannya, menyanyi, bukannya texting dengan yang bukan mahram, bukannya tengok tv, bukannya scroll tl. Kalau ayat terakhir di bibir kita adalah perkataan suci, In shaa Allah, Allah akan permudahkan urusan kita untuk bangun tahajjud bahkan permudahkan urusan kita untuk keesokan harinya. At least, perkara terakhir kita buat sebelum tidur adalah bukan perkara maksiat. Bila tidur pun, dalam keadaan yang tenang In shaa Allah.

4. Ambil Wudhu' sebelum tidur.
Adat orang melayu, basuh kaki sebelum tidur. Pahala takde, kaki je bersih. Sunnah nabi, ambil wudhu' sebelum tidur. Pahala dapat, tubuh pun segar.

5. Niat, tanam azam dan berdoa dengan bersungguh-sungguh.
Niat sungguh-sungguh, doa sungguh-sungguh. Ingat, Allah akan bantu orang yang berusaha. Kalau kita tak pernah usaha, hanya cakap di bibir 'aku nak bangun malam' .. tanpa niat dan usaha yang bersungguh-sungguh, Allah takkan bantu. 
Berdoalah kepada Aku, nescaya akan aku perkenankan [60:23]






Ummi pernah cakap, yang arwah opah tak pernah tinggalkan solat Tahajjud semasa tidurnya. Waktu arwah opah meninggal, mukanya tenang sangat. Allah, rasa tercabar sangat. Opah yang dah tua mampu menunaikan solat Tahajjud yang bukannya Wajib dikerjakan, sedangkan kita?

Orang kalau dah susah nak bangun solat Tahajjud, bukan tandanya dia malas. Tapi tandanya Allah tak mau jumpa dia -Tweet sentap dari admin mana entah -.-

Antara ibadah yang boleh dilakukan semasa Qiamullail
1.Solat sunat Tahajjud
2.Solat sunat Tasbih
3.Solat sunat Taubat
4.Solat sunat Hajat
5.Solat sunat Witir
6.Tadarus al-Quran
7.Berselawat dan Berzikir

Ada sesetengah orang taknak mengerjakan Qiamullail sebab berpendapat, akan rasa ngantuk dan letih di keesokan harinya. SALAH!! Hebatnya Qiamullail, orang yang mengamalkannya, akan rasa segar dan bertenaga di keesokan hari. Percayalah. Yang penting niat kena Ikhlas kerana Allah. Kalau kita ikhlas, In Shaa Allah, Allah akan bantu. Think Positive. Takkan lah kita buat benda baik, Allah akan susahkan kita pulak kan?

Selamat menunaikan ibadah Qiamullail ^^ Semoga post ini dapat membantu


12 January 2014

Come on Muslim, Infiru





Bismillahirahmanirrahim, With The Name of Allah The Beneficent and The Merciful.
Assalamualaikum, semoga kalian sentiasa diRedhai Allah, In Shaa Allah.

Tengok gambar atas tu.. Cantik? Memang Cantik. Malah Cantik sangat. Subhanallah. Semuanya kuasa Allah. 





ISLAM. This is the Matter that we will discuss about. 

Semalam, saya ke Andalusia Ipoh. On the way, dengar my Along tak habis-habis membebel pasal kawan dia dekat kaklong. At first, memang malas nak masuk campur sebab isu Politik. Well, I am still under age, kalau comment apa-apa nanti, takut salah info pulak. So saya amik keputusan untuk dengar je bebelan Along tu.

But, tetiba ada satu isu menarikyang Along bahaskan dalam kereta. Isu Kalimah ALLAH. 

Along cakap, his friend whatsapp dekat group:

1. Kalimah Allah boleh digunakan oleh penganut agama lain. 
2. Hudud pun tidak dilaksanakan, kenapa pulak kalimah Allah nak dipertahankan? (ini salah satu huraian kawan Along.)  
Allah, sedihnya dengar orang Islam sendiri cakap mcm tu.

Come on MUSLIM. you said that you are ISLAM, Prove it laa. NO! I dont want to talk about Ploitik. Sekarang ni, isu Aqidah. How can korang cakap non-Muslim boleh guna kalimah Allah dalam kitab mereka. Dont you think? What if, our generation or pemuda-pemudi sekarang yang cetek dengan ilmu Islam. Okay, we cant blame them because of their fault. I know, their fault adalah taknak menuntut ilmu agama. But its our faults too sebab tak tunjuk betapa pentingnya mempelajari dan mendalami imu agama.

One day, katakan diorang tetiba berminat untuk mempelajari ilmu agama. Tanpa disangka-sangaka, mereka mengkaji kitab Christian yang telah pun menggunakan kalimah Allah menggantikan Jessus. Now, can you imagine what will happen? So, nanti jangan salahkan diorang kalau diorang turut menganuti agama Christian sebab, nama Jessus telah ditukar dengan kalimah ALLAH kan? 

So, my reaction bila Along cakap tentang kawan dia, saya just cakap "ayat dia memang Pasrah, macam dah menyerah kalah"

Now, read carefully*point penting
ALLAH DAH JANJIKAN YANG ISLAM AKAN MENANG SEBELUM QIAMAT
Maknanya selepas Islam menang, Qiamat akan berlaku. Kan?

Look, kalau lah seseorang tu takde ilmu, dia akan cakap "aku taknak berusaha apa-apa demi Islam, sebab nanti Qiamat akan berlaku"

Tapi, apa yang saya nampak sekarang.. Most Muslim tak takut dengan Qiamat. Kami masih memperjuangkan Islam. Mahu Islam menang. Dan kami yakin Islam akan menang one day. Sebab Janji ALLAH itu pasti. So, kalau kita mengaku kita Islam? Why not kita semua bersatu untuk memperjuangkan Islam? Tak boleh ke kita tinggalkan EGO masing-masing. Lupakan pangkat. Lupakan kuasa. Lupakan perbalahan antara parti politik.

Saya bukan nak berpolitik. Tapi, tak nampak ke kalian? Butakah kalian? Angkara politik, Islam berpecah-belah. Sedangkan, Politik pada asalnya, nabi Muhammad s.a.w memperkenalkan kepada kita dengan cara yang baik? Siapa yang salah sekarang? Sudah lah. CUKUP. Cukup menunding jari ke arah orang lain. Mahupun Barisan Nasional ataupun PAS. Tak malu ke? Upload berbagai video serta gambar ke dalam laman sosial untuk mengaibkan pihak lawan. BN kutuk PAS. PAS kutuk BN. Sampai bila? Sampai bila ISLAM nak menang. 

Ini semua sebab parti masing-masing tidak mengamalkan sunnah Rasulullah s.a.w. Kalau betul kalian mengamalkan, kenapa masih ada hasad dengki antara kalian. Kenapa? Kenapa tidak dibuangkan Ego dan Hasad itu dan berbaik antara satu sama lain? Kenapa tidak menjalinkan ukhuwah fillah supaya ISLAM dapat ditegakkan?

That was just my opinion. I know, berkata memang mudah. Untuk melaksanakan, memang payah. 

"you are just under age budak, tak perlu nak berhujah tentang ploitik. You dont know nothing okay"

Yes. I am under-age. I know that I know nothing about Politics. But ini semua demi Islam. Politik hanya dunia. Namun untuk ke Syurga yang kekal, kita mesti beramal dengan baik semasa di dunia. Letakkan Dunia di tangan, Akhirat di hati supaya kita yang mengawal Dunia, bukan Dunia yang kawal kita.

At last, Along cakap,
Nabi Muhammad s.a.w tu fatin, even waktu Qiamat, Gunung-ganang serta Langit dah Runtuh dan berpecah belah, kalau di tangan kamu masih ada SEBIJI BENIH, Tanamlah!! Walaupun pada kasarnya, tanam sbiji benih tak mampu mengubah apa-apa. Betapa baiknya Nabi Muhammad s.a.w begitu melindungi tumbuh-tumbuhan. 

At first, saya tak begitu faham apa yang Along cuba sampaikan. Then, he continue,

Inikan pulak, kalau sesama manusia. Lagi lah kita kena saling melindungi. Apatah lagi Isteri, Suami, Saudara-mara, Shabat handai. Walaupun Iman mereka hanya tinggal sebutir pasir di pantai. Mereka berhak mendapat lindungan dari kita.
Allahu, waktu dengar Along cakap macam tu, rasa sebak sangat. Rasa macam nak nangis. Betapa baiknya Nabi Muhammad s.a.w begitu teliti dengan setiap umatnya. Setiap saat, ingat kepada kita yakni umatnya. Namun kita? Sering kali lupakan Nabi Muhammad s.a.w Terlalu sibuk degan urusan dunia -.-

So Muslim, JANGAN MENGALAH dan MENYALAHKAN antara satu sama lain. Tapi, Bangkitlah(INFIRU) bersama memperjuangkan Islam. 

Stop saying that "dah mereka tu minum arak dari dulu, apa yang mapu kita buat? Hudud pun tak dilaksanakan", "mereka dah berzina, tak boleh buat apa dah", "mereka dah memang kaki rempit, dah rosak akhlak, cakap mcm mne pun takkan berubah nya".

Sampai ke Andalusia, Ustaz pula cakap:
Kita ni tuan puan(rasa mcm dah tua pulak) , kalau kita taknak Selawat kepada Nabi Muhammad s.a.w. bukan tandanya kita Malas. Itu tandanya Nabi taknak berjumpa dengan kita
Allahu sedihnya. Mengenangkan betapa banyak dosa di dunia, begitu banyak laghanya didunia sehinggakan Nabi Muhammad s.a.w sangat kecewa mungkin dengan sikap kita lalu enggan berjumpa dengan kita.

Hm, hari yang penuh dengan Muhasabah. Terima kasih Allah