22 December 2013

Rabbi Yassir Wala Tuassir




Bismillahirahmanirrahim, With the name of Allah the most Beneficent and the most Merciful   

Assalamualaikum and hye people. 

Masuk hari ni, dah genap tiga hari lepas result PMR keluar. Hm, I dont know why, bila dengar nama budak-budak straight A, ke-cuak-an sangat terasa. Rasa macam diri sendiri pulak nak amik result PMR. Dengar je result-result budak PMR, tak kira lah SYS atau Taayah, rasa sebak sangat. Over kan?

Hm, sangat takut actually. Cant imagine mcm mana nak amik result SPM nanti. Cant imagine kalau tak dapat straight A. Straight A, siapa yang taknak kan? Kalau bagi orang gila pun dia mesti nak. Even bagi kucing pun kalau dia boleh berkata-kata, mesti dia akan cakap 'nak sangat'. Yela, kalau dah ada straight A takpayah dia bersusah payah merempat di merata tempat mintak makanan lagi tu. Kalau kucing ada straight A kan, confirm diorang berhenti dari pekerjaan mem-bodek diorang. Berhenti dari membodek manusia. Mintak makanan. Er, okay, over sangat kucing ada Straight A ye -.-

I dont know why, tapi rasa tak yakin sangat. Tak tau laa, firasat hati kuat mengatakan tak dapat Straight A. 

Puas sudah pujuk hati ni. 

Percayalah dengan ketentuan Allah.

Percayalah Allah sentiasa memberikan yang terbaik buat hambaNya.

Percayalah yang kau dah usaha sehabis mungkin, redha lah dengan apa jua result.

Percayalah perancangan Allah itu hebat.

Percayalah rezeki ada di mana-mana.

Percayalah ada hikmah di setiap perkara yang berlaku.

Percayalah. Percayalah. Percayalah.

Mulut mungkin kata Ya. Tapi kita tak boleh tipu diri sendiri. Dalam hati masih tak dapat terima kenyataan sebenarnya. 

Some people said, 'dapat 7A pun bersyukur sangat'. Same goes with me. In front of them. I said the same thing. Tapi, dalam hati, masih penuh dengan pengharapan agar Straight tetap dapat di gapai. Ahh, serabut. Serabut.

Terkenang kan balik semua harapan daripada orang tersayang. Of course yang paling utama adalah Ummi and Ayah. Then, my adik beradik and Teachers. Begitu Ummi Ayah mengharapkan aku dapat straight A. Even, in front of me, they always said 'takpe, buat yang mana mampu'. Tapi, jauh terbenam di dasar lubuk hati, aku tau harapan diorang untuk aku dapatkan Straight A sangat tinggi. Mungkin taknak aku terbeban barangkali. Sebab tu tak pernah menyatakan dekat depan aku.

Harapan cikgu-cikgu. Tak dapat bayangkan kalau aku sendiri yang memusnahkan harapan tu. Mesti sangat sedih kan? Susah payah Ummi Ayah korbankan masa dan duit. Sampaikan keperluan peribadi pun terpaksa diketepikan demi kepentingan aku. Tapi se-sen pun diorang tak pernah mintak untuk dibalas. UmmiAyah hanya mintak aku belajar rajin-rajin. The teachers too. Datang awal pagi ke sekolah, untuk prepare apa yang patut untuk anak didik. Terpaksa abaikan keperluan keluarga sebentar, demi kepentingan anak didik. Buat extra class, tapi tak pernah claim.

Semuanya demi siapa? Demi aku.

Tapi apa yang aku balas? Nothing.

Ummi, Ayah, Cikgu Ramizah, Teacher Faiza, Ustaz Faiz, Cikgu Liza, Cikgu Haniz, Teacher Intan, Cikgu Roshazira, Cikgu Khairiah, Cikgu Alimin, Ustzh Hayati, Ustaz Hisham and Cikgu Hasnah, Thank you so much for everything. For supporting me. Terima kasih sangat-sangat atas pengorbanan Ummi Ayah dan cikgu-cikgu semua. Thank you for your guide. Terimakasih sebab letakkan kepercayaan UmmiAyah dan cikgu dekat fatin. Terimakasih spend time bila fatin ada masalah. Listening my problem UmmiAyah. Terimakasih sebab tak pernah kedekut pasal duit UmmiAyah. Terimakasih sebab tak pernah kedekut ilmu cikgu-cikgu. Terimakasih UmmiAyah dan cikgu setia mencurahkan kasih-sayang kepada fatin. Terimakasih UmmiAyah and cikgu-cikgu sebab tak pernah henti berdoa untuk fatin. Terimakasih UmmiAyah dan cikgu-cikgu banyak berkorban demi fatin. TERIMAKASIH 

Ummi, Ayah, Cikgu Ramizah, Teacher Faiza, Ustaz Faiz, Cikgu Liza, Cikgu Haniz, Teacher Intan, Cikgu Roshazira, Cikgu Khairiah, Cikgu Alimin, Ustzh Hayati, Ustaz Hisham and Cikgu Hasnah, I am so SORRY. Sorry. Sorry. Sorry. Hati fatin kuat katakan fatin tak dapat straight A. Sorry terpaksa punahkan harapan ummi ayah ngan cikgu-cikgu. Sorry sebab tak dapat naik atas pentas untuk Ummi Ayan ngan cikgu-cikgu. Sorry. Nasihah mungkin boleh. Letak lah harapan dekat Nasihah. Sorry I cant.




UmmiAyah and cikgu sekalian, Dont worry. Fatin takkan putus berdoa In Shaa Allah. I know Allah dah tetapkan semua yang terbaik untuk hambaNya. I know Allah will always give me the Best. I know, The Power of Hikmah. Fatin tau kegagalan dalam SPM tak bererti gagal selamanya. Fatin tau usaha sudah, tawakal seterusnya. Hm, akan ku cuba untuk pupuk hati ini agar redha. In shaa Allah. Lagipun, doa senjata mukmin kan? In shaa Allah, fatin akan cuba untuk istiqamah dalam berdoa. Semoga Allah sentiasa memberi kekuatan. 

Ya Allah, permudahkan lah jangan kau susahkan.





19 December 2013

Kem Remaja Synergi 4.0





Bismillahirahmanirrahim and Assalamualaikum people.

Apa khabar Iman anda harini? Semoga Iman kalian sentiasa mantap.

So, today is 19 December already. Know what? WELCOME BACK TO SCHOOL!! Almost 1 month dah kita cuti sekolah kan? Except for SPM candidate laa, sebab kami baru 2 minggu lebih holiday dan kami ada baki holiday lebih kurang 5 bulan lagi. Jelous tak jelous tak? Jangan jelous, sebab life waktu sekolah sangat enjoy. Hargailah saki baki detik kalian semua di sekolah sementara masih di beri peluang. 

Demi masa sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian
Kecuali orang yang beriman dan beramal soleh
Dan berpesan-pesan dengan kebenaran
Dan berpesan-pesan dengan kesabaran [103:1-3]

Memandangkan cuti dah nak habis, sekolah memanggil-manggil, mari kita bermuhasabah. Sepanjang cuti, apa kita semua dah buat? Semakin dekat ke kita dengan Allah? Atau semakin jauh. Nauzubillah.

Biasalah manusia kan? Iman manusia tak tetap. Sentiasa naik dan turun. Umat akhir zaman. Tambah lagi bila duduk dekat rumah, banyak betul godaan-godaan. Facebook, twitter, drama-drama korea, drama-drama melayu especially PISA, xbox laa, peti beracun laa (tv). Semua tu buat kita lupa untuk bermutabaah, untuk bermuhasabah, solat dilengah-lengahkan, Quran ditinggal-tinggalkan. Nauzubillah

Know what? Benda yang paling aku takut adalah apabila 'duduk dekat rumah'. Sound weird, but its a fact. Yalaa, bila kita duduk dekat rumah, kita akan sentiasa leka. Betul kan? Nak bukti? Bila korang cuti, bangun pagi pukul berapa? Mau tanya sikit. Haa haaa, jangan tipu kalau cakap bangun seawal 6 pagi untuk solat subuh. Kalau ada yang bangun seawal 6 pagi pun sure sebab tak tahan mak membebel suruh kita bangun menyahut seruan azan untuk menunaikan solat. Kan kan? Tahajjud jangan cakap laa.

But, I know tak semua orang macam tu. Kalian-kalian yang tak tergolong dari golongan di atas, tahniah saya ucapkan. Moga Istiqamah.



So, untuk mengelakkan diri dari terus leka dan hanyut dengan nikmat duniawai, I join Kem Remaja Sinergi 4.0.  Perasaan mula-mula nak datang, rasa macam malas sangat. Sebab I am alone, takde kawan. Tapi selepas 'di-promote' oleh kak Jiha, gagahkan jugak la kaki ni ke kem PLKN Chenderiang, Tapah. 

For your information, kem remaja sinergi a.k.a KRS taun ni buat sedikit kelainan. Sebab, KRS 4.0 lebih focus kepada hala tuju lepas SPM and the most great thing is, kitorang (pelajar lepasan SPM/STPM) diberi pengalaman macam mana keadaan ketika interview dalam slide MOCK INTERVIEW. Besides, kitorang jugak didedahkan dengan IPTA dan IPTS yang terbaik. Dalam slide ni, sering kali dinasihati oleh akak-akak fasi supaya memilih Universiti yang ada ahkwat agar ukhwah sesama kami terus terjalin.

Faham-faham je la, kita ni manusia memang mudah lupa. Itulah gunanya sahabat untuk saling menasihati. Nasihat bukan hanya ketika si dia melakukan kesilapan, tapi nasihat juga diperlukan setiap masa, agar diri tidak terus hanyut dan dikaburi dengan nikmat dunia. Sepanjang kem, banyak kali ditekan kan oleh akak-akak fasi supaya tak Lost Contact. Supaya ukhuwah antara fasi-fasi dan peserta terus terjalin. Agar mutabaah kami sentiasa terjaga. Agar iman kami sentiasa terpelihara. Agar kami menjadi remaja Islam yang unggul. So sweet kan mereka? Uhibbu antunna fillah :)


setiap kali makan, makan dalam talam :)

antara aktiviti di waktu petang, The Choosen Path

Lastly, I got many experiences there. Dapat kawan baru lagi. Nada, Ain, Wani, Aini ngan Fifah. Masing-masing dari negeri yang berlainan. Selangor, Kelantan, Johor and Kedah. Tapi, tali persahabatan ini terjalin atas dasar rasa kasih sayang. Much love with them.

So, untuk kalian-kalian yang tak pergi tu kan, memang sangat rugi. Seriously RUGI. Ehem, ulang suara, KORANG RUGI TAK JOIN KRS (Kem Remaja Sinergi). #Serious talk. Ahaha :D

But don't worry, tahun depan masih ada lagi. Mungkin lagi gempak. Siapa tahu kan? KRS 5.0 waiting. Melahirkan Remaja Islam yang Unggul In Shaa Allah :)

KRS BEST , percaya lahh.