05 June 2013

project work addmath - jawapan




katilkatilkatilkatilkatilkatilkatilkatil -,-

Bismillahirahmanirrahim and Assalamualaikum :)

jam sudah pun menunjukkan pukul 4.16 pagi and aku still tak tidur lagi. rasenya katil pun memang dah bnyak kali melambai-lambai dekat aku ajak berdating. well, everyday kitorang dating kan. 

guess what? kenapa aku tak tidur lagi. yeah, same goes with other spm candidate 2013, finish up our project work addmath lah kan? haahaaahaaa, good luck guys-credit to spm candidate 2013 :)

tau tak kenapa aku sanggup stay sampai pepagi buta nih? this is because nak siapkan part yang rumit and nak 'ditayangkan' kepada cik azleen rashidah - my fren. die mintak aku datang sekolah esok untuk discussion. sorry to say, i can't. rumah saya jauh lahh yunk. so, mudah-mudahan dengan cara ni, boleh membantu die esok dalam discussion , amin :D



aleen, nampak tak orang dekat atas tu? macam tu lah keadaan kite sekarang -,- no lahh, just kidding weyh :D


so, let's begin.

PART B(a)










PART B (b)



PART B(c)





PART C(a)
* part C(b) dan (c) buat sendiri ye. carik formula dalam buku rujukan okay :)





FURTHER EXPLORATION





























*p/s: graf ni, kite tak tau betul ke tak, so better re-check balik dekat guru masing-masing ye :)





aleen, gambar-gambar ni semua saje kite buat kecik. pandai-pandai lah ko copy and zoom nanti ye. all the best dear  kalau tak faham texting me okay :)

and now, nak pergi tidur. ade mase berape mint je lagi sebelum masuk subuh. then, bangun balik and bersiap ke library again to finish up my work. bye







03 June 2013

kalamullah .





al-quran ialah love letter daripada Allah kepada hambaNya :)


Bismillahirahmanirrahim dan Assalamualaikum :)

sedar tak sedar bulan rejab pun dah nak habis. 
so, let's check, sepanjang 25 hari di bulan rejab, berapa banyak hari dah kalian puasa sunat? thajjud, dhuha, bace al-quran, hajat and lain lain? 

hurm, kite ni terlalu busy kejar duniawi sehingga ukhrawi pun kita sanggup lupakan. saya bukan lah nak menghina atau menghukum awak semua. well, same goes with me, terlalu lalai dengan nikmat duniawi. saya masih cuba untuk perbaiki diri agar sentiasa diredhai Allah. InsyaAllah :)

so, tujuan asal update bukanlah mahu membicarakan tentang bulan Allah ini. 




one day, aku online twitter. ternampak something yang interesting. it's about 
'5 AL-QURAN PERCUMA'
well, seperti yang anda semua tau, senaskah al-quran bukan lah murah. paling tidak dalam tangan kena ada dalam rm 40 maybe. imagine kalau senaskah al-quran tu dalam rm 40, then kali dengan 5 = rm 200. Tabarakallah.

sungguh, penderma tersebut memang murah hati # serious talk ^^

disebabkan teruja nak tau, so aku pun bukak lah die punya blog. dan bila aku tengok bahagian comment, baru ade satu request daripada pembaca. aku pun mencuba nasib.. manelah tau kalau nasib aku baik, aku boleh dapat :)

bukannya aku tak ade al-quran. pernah terdetik dekat hati aku, aku nak hadiahkan al-quran dekat sahabat aku ni. tapi biaselah, aku kan budak sekolah lagi. duit belanja pun ummi ayah yang tampung lagi..

tau ape respons penulis? guess what?
he say YES, i got it!! Alhamdulillah, memang rezeki aku agaknya. senang je aku dapat. memang Allah permudahkan.





so, kalau ikut perancangan awal, aku nak kasi dekat beloved brother. mane lah tau, boleh mengisi mase lapang dia kan? tapi, kalau tetibe berubah hati, maybe aku akan kasi dekat kawan yang memerlukan. atau paling tidak pun, aku wakafkan dekat masjid. manfaat orang ramai. let see, siapa yang dapat nanti okay. kalau ade rezeki, mungkin anda pun boleh dapat. kan?





at the last, dengan kesempatan ini, i want to thank dekat owner pena maya kerana choose me as one of your 'penerima'. appreciate it much, thank you :)